Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε'

Σχολική Χρονιά: 2020-2021

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Αλεξία Κουτραφούρη-Σολομωνίδου

Τίτλος Δράσης: "Λόγια της σιωπής"

Στα πλαίσια συνεργασίας του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς με τη Σχολή Κωφών, τα παιδιά της Ε’3 διδάχτηκαν και ερμήνευσαν με φωνές και όργανα το τραγούδι «Λόγια της σιωπής». Στο ρεφραίν του τραγουδιού χρησιμοποιούν και τη νοηματική γλώσσα. Η όλη διαδικασία διεξήχθηκε στις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία και γι αυτό το λόγο τα παιδιά βρίσκονται στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης σε απόσταση το ένα απ’ το άλλο.

Μουσική - Στίχοι:

Ζευγαδέλης Κώστας & Βασιλακοπούλου Γιώτα

Οπτικοακουστικό Υλικό:"Λόγια σιωπής"

Οπτικοακουστικό Υλικό:"200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση"

Δημοτικό Σχολείο Λυμπιών

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δέσπω Σαββίδου

ΘέμαΑρχείοΗμεροημηνία
Μουσικές Δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Λυμπιών 04/05/2018

Δράση 1: Σύνθεση Τραγουδιού «Ολύμπιος Μοναγρίτης»

Το τραγούδι «Ολύμπιος Μοναγρίτης» πήρε Ειδική Διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τραγουδιού και Ραδιοφωνικού Μηνύματος του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Καν’ το ν’ ακουστεί 2018» και το θέμα της χρονιάς ήταν: «Δημιουργώντας με βάση την Πολιτιστική μας Κληρονομιά», αφού το 2018 έχει θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο αποτελεί καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Nestor.

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν οι μαθητές: Γιώργος Θεοφάνους, Ανδρέας Λουκά, Νικόλας Κουτσουλλή, Επιφανία Παπαδοπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου, Σωτήρης Χατζιαντώνης, Σωτήρης Παντελή, Μαριλένα Μιχαήλ, Λουκάς Μιχαήλ, Ελένη Γεωργίου και Γεωργία Αντωνίου.

Τη μουσική συνέθεσαν οι: Ανδρέας Λουκά, Γιώργος Θεοφάνους, Σωτήρης Χατζιαντώνης, Σωτήρης Παντελή και Μαριλίνα Παρασκευά.
Ερμηνεύουν οι: Μαρίνος Στασίνου Ε΄2, Σωτήρης Παντελή Δ΄1, Χριστίνα Τίγρη Στ΄1, Αντρεάνα Κουκουμά Ε΄1.

Δράση 2: Σύνθεση Τραγουδιού «Το εκκλησάκι»

Το τραγούδι «Το εκκλησάκι» πήρε 2ο Βραβείο στην κατηγορία τραγουδιών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες ο οποίος συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Συντελεστές:
Τους στίχους έγραψαν οι: Καρολίνα Νικολάου, Αγγελίνα Βαρνάβα, Χρίστη Βαρνάβα, Αλίκη Νικολάου, Γιώργος Παπαγιασουμή, Ραφαέλλα Τσιακίλα, Κωνσταντίνος Λεβέντης, Ιωσηφίνα Νικόλα, Σοφία Καρατζιά, Ασημίνα Ολυμπίου, Μαρίνος Κωνσταντή & Μόδεστος Κουτσουλλή.
Συνθέτρια είναι η Καρολίνα Νικολάου κι έχουν συνεισφέρει ιδέες οι Κωνσταντίνος Σάουρος, Ασημίνα Ολυμπίου, Αγγελίνα Βαρνάβα, Χρίστη Βαρνάβα, Κωνσταντίνος Λεβέντης, & Ραφαέλλα Τσιακίλα Στη διερεύνηση και συλλογή πληροφοριών με βάση τις οποίες γράφτηκε το τραγούδι συμμετείχαν οι: Θεοδώρα Πέτρου, Ραφαέλλα Χατζησκουλιά, Ανδριανός Γεωργίου, Χρίστος Αμβροσίδης, Νεόφυτος Κυριάκου, Χρίστος Ghinoiu και Μιχάλης Παναγή.
Όλοι οι παραπάνω μαθητές είναι του τμήματος Δ΄2
Στην ερμηνεία ο Λούκας Αντωνίου του τμήματος Γ΄1

Δράση 3: Σύνθεση ραδιοφωνικού μηνύματος «Ξημερώματα (Τα χαλλούμια)»

Το ραδιοφωνικό μήνυμα «Ξημερώματα (Τα χαλλούμια)» πήρε 2ο Βραβείο στην κατηγορία «Πρότζεκτς» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» οποίος συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου-Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Δημιουργοί: Άντρεα Σπύρου (Στ΄2) και Νεφέλη Γιάγκου (Στ΄2) (Σημείωση: Η μουσική είναι από το γνωστό τραγούδι «Ξημερώματα»).
Ερμηνεύει η Στυλιανή Δράκου της Ε΄2. Στην εισαγωγή ακούμε την Άννα Γιάγκου (Στ’2)

ΙΑ' Δημοτικό Σχολείου Λεμεσού (Τσιρείου) - ΚΑ

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Κακογιάννη

Συντονίστρια Οικολογικού Προγράμματος: Νάγια Αθανασιάδου

Τίτλος Δράσης: Με τη δύναμη της μουσικής καλλιεργούμε την υδατική συνείδηση

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους έγραψαν τους στίχους για εννιά πρωτότυπα ποιήματα σχετικά με το νερό στα πλαίσια του Οικολογικού Προγράμματος με θέμα «Το νερό». Τα ποιήματα μελοποιήθηκαν από τα παιδιά στο μάθημα της Μουσικής με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Μουσικής Ειρήνης Κακογιάννη η οποία είχε την επιμέλεια της διεύθυνσης, των ενορχηστρώσεων και της ηχογράφησης.

Τα παιδιά μπήκαν στο στούντιο και κάθε τμήμα ηχογράφησε το δικό του τραγούδι. Το αποτέλεσμα της δουλειάς των παιδιών παρουσιάστηκε σε έναν όμορφα επιμελημένο ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Τα νεροτράγουδά μας». Στο βιβλιαράκι του δίσκου περιέχονται οι στίχοι, οι παρτιτούρες και ζωγραφιές των παιδιών σχετικές με το θέμα. Το δέκατο τραγούδι του δίσκου γράφτηκε από μαθητές που φοίτησαν στο σχολείο το 2004-2005. Στον ψηφιακό δίσκο το τραγουδά η ομάδα Ποδηλατών του σχολείου. Η Χορωδία Γονέων του σχολείου συμμετείχε στην ηχογράφηση τριών από τα τραγούδια στον δίσκο.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας παιδιών, δασκάλων, γονέων και της διεύθυνσης του σχολείου ήταν πολύ θετικό και όλοι έδειξαν ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Η όλη διαδικασία στόχευε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Μουσικές Δράσεις του ΙΑ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Τσιρείου) - ΚΑ΄ 04/05/2018

Α' Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαρία Σαρρή-Ανδρέου

Τίτλος Δράσης: "Μαλαματένιο Νήσι": Ο χορός μας ενώνει

Το Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Α΄ έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια – Εκπαιδευτικές Γέφυρες» σε τρεις κατηγορίες και κέρδισε τρία πρώτα βραβεία.

Στην κατηγορία ΣΠΟΤ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, οι μαθητές του τμήματος Στ΄1 συνεργάστηκαν με παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου-Μικροκάστρου στη Δυτική Μακεδονία Ελλάδας και έγραψαν τους στίχους για ένα τραγούδι που φέρει τον τίτλο: «Μαλαματένιο Νησί» και αναφέρεται στην Κύπρο.

Το τραγούδι μελοποιήθηκε και ενορχηστρώθηκε από την εκπαιδευτικό Μουσικής του σχολείου Μαρία Σαρρή-Ανδρέου, ώστε να εκτελεστεί από όλη την ορχήστρα και τη χορωδία του σχολείου και να αποτελέσει τη βάση για το ΣΠΟΤ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ*.

*Επισυνάπτονται οι στίχοι του τραγουδιού καθώς και η παρτιτούρα. Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ΣΠΟΤ όπως υποβλήθηκε στον διαγωνισμό και στο οποίο συμμετείχαν χορευτικά ακόμα δύο σχολεία της Ομογένειας από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ:

ΘέμαΑρχείοΗμεροημηνία
«Μαλαματένιο νησί» Παρτιτούρα τραγουδιού 04/05/2018
«Μαλαματένιο νησί» Στίχοι τραγουδιού 04/05/2018


Πέρα από τη συμμετοχή στον πιο πάνω διαγωνισμό, το τραγούδι εκτελέστηκε και από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου σε μια επίσκεψη στο σχολείο μας.



Ακόμα το τραγούδι αυτό παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ χορωδιών στο Grammar School καθώς και στην επίσημη έναρξη του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες που έγινε στο κτήριο της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, στις 10 Μαΐου 2018.

Β' Δημοτικό Σχολείο Aυγόρου

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δρ Ράνια Νεοκλέους

Τίτλος Δράσης: «Σας αποχαιρετούμε»

Οι τελειόφοιτοι δημιουργούν έναν μοναδικό μουσικό αποχαιρετισμό

Συμμετέχοντες: Όλα τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης (σύνολο 30 παιδιά)

Έχοντας ως έμπνευση ομάδες όπως Stomp, Grupo Pacuprá και Groove Onkels όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου, κλήθηκαν να δημιουργήσουν τον δικό τους μουσικό αποχαιρετισμό προς τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

Με κοινό άξονα μια σειρά συγχορδιών, χωρίστηκαν σε ομάδες φιλίας και δημιούργησαν ρυθμοκινητικές ακολουθίες μοτίβων αποφασίζοντας μόνοι τους το γενικό θέμα χρησιμοποιώντας παράλληλα, για την παραγωγή ήχου, αντικείμενα της επιλογής τους (π.χ. βιβλία, σκουπόξυλα, παιχνίδια της αυλής).

Δημιουργήθηκαν 7 ομάδες παιδιών με 3 ως 5 μέλη που δούλεψαν αυτόνομα το δικό τους μέρος, με την εκπαιδευτικό να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Το κομμάτι κάθε ομάδας ενώθηκε τελικά σαν παζλ.

Στιχουργικά και μελωδικά, τα παιδιά συνέχισαν τον πρώτο στίχο που έδωσε η εκπαιδευτικός («Σας αποχαιρετούμε»), δημιουργώντας τελικά δυο απλά τετράστιχα.

Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του σχολείου καθώς και στην τελετή αποφοίτησης των παιδιών.

Διάρκεια πρότζεκτ: 4 σαραντάλεπτα & 2 σαραντάλεπτα για το ένωμα των δυο τάξεων.

ΘέμαΑρχείοΗμεροημηνία
Μουσική Δράση του B΄ Δημοτικού Σχολείου Aυγόρου 10/09/2018